Egészségünk megőrzése természetes módon

Az egészség egy ajándék, amiért tenni kell, és tenni tudunk. Az egészség nem más, mint a szervezetünk alkalmazkodóképessége. Tudunk tenni azért, hogy a halál mikor és milyen körülmények között áll be. Amíg az ember él, az idővel, pénzzel, és az egészséggel játszik – mikor melyik a fontosabb.

Az egészség 2 részből áll: élettartam és életminőség. Nem csak az számít, mennyi időt élünk, hanem hogy gyógyszer nélkül mennyit tudunk eltölteni! Számít a jólét, az emberi kapcsolatok, a táplálkozás, a mozgás, és az alvás. Ezeken a területeken tudunk mit tenni, amivel szolgáljuk egészségünket.

Benjamin Franklin híres mondása szerint 1 uncia megelőzés értékesebb 1 font kezelésnél (1uncia:28g; 1font:450g). Ez ma az egészségügy legnagyobb kihívása… Támogatni azt, hogy az ember előre gondolkozzon, és elkerülje a bajokat, és ne az legyen az általános, hogy bármilyen esetre gyógyszer kell. Igaz a mondás, miszerint „az orvos elsődleges feladata oktatni, képezni a tömegeket és nem gyógyszert felírni nekik!” (W.Osler, 1921)

A legjobb „orvosaink”:

  • Megfelelő mennyiségű és minőségű víz elfogyasztása
  • Friss levegő
  • Pihenés, barátság
  • Mozgás, bioritmus
  • Egészséges táplálkozás és étrend-kiegészítés
  • Napfény
  • Agyhasználat

Vissza a természetes forrásokhoz! És lehetőleg csak akkor fogyasszunk gyógyszert, amikor arra tényleg szükség van.

Az orvostudomány alapja a szeretet” (Paracelsus)

Táplálkozás

„Az optimális táplálkozás a jövő orvossága.” (Linus Pauling)

A táplálkozási szokások egyre tudatosabbá válása és a jövőbe mutató trendek növekvő szerepe miatt az egészségmegőrzés mára külön tudományággá vált, melynek egyik pillére a korszerű táplálkozás. A friss zöldségek és a nap érlelte gyümölcsök étrendünkben elfoglalt szerepe és megítélése egyértelmű. Fogyasztásuk elláthatja szervezetünket a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel és rostokkal.

Az egészséges sejtműködéshez kb. 5000-féle anyag szükséges naponta, mindenkinek! A normál, egészségtudatos táplálkozással rengeteg szükséges anyagot nem tudunk felvenni, ezért kell táplálék-kiegészítő, melyre a megfelelő időben és mennyiségben szükség van.

Ezen felül a betegségek kialakulása, megelőzése szempontjából nem a felvett anyagok mennyisége, hanem azon típusa, biohasznosulása, fogyasztási időpontja a meghatározó. Van egy biológiai óránk, amely az agyunkban működik, és a melatonin termelésével szabályozza bioritmusunkat.

Tippek:

  • Lehetőleg sötétben aludjunk
  • Lehetőleg azonos időpontokban keljünk és feküdjünk, ne össze-vissza
  • Lehetőleg azonos időpontokban legyen a reggeli, ebéd, vacsora
  • A vacsora döntően zöldség alapú legyen (a zöldségekben levő magnézium segíti az alvást is)

Flavonoidok

A gyümölcsökben, zöldségekben található növényi színanyagoknak (antociánok) egy fontos csoportja a flavonoidok. A flavonoidokat antioxidáns tulajdonságuk miatt a növények saját szervezetük védelmére termelik. Kutatások igazolták, hogy a flavonoidok védik a növényeket a rövidhullámú fénysugarakkal szemben. Bizonyos flavonoidok kifejezett baktérium-, gomba- vagy rovarellenes hatásukkal járulnak hozzá a növények védelméhez. A szervezetünkbe bekerülve, mint katonák, megvédik a vitaminokat (C-, E-vitamin). Ők veszik fel a legtöbb terhet! Emellett sok más élettani folyamatot is pozitívan támogatnak: részt vesznek a sejti folyamatok szabályozásában, támogatják az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatásúak, illetve bizonyos flavonoidok a rák előfordulását is csökkenthetik. Ma kb. 10 000 flavonoid típusú vegyületet ismerünk.

A flavonoidok biológiai jelentőségét Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert és kutatótársa, Rusznyák István ismerték fel először. Szent-Györgyi épp a P-vitamin után kutatott, amikor a flavonoidokra lelt (75 liter citromléből nyert ki 2 g vegyületet), de bebizonyosodott, hogy ebben az esetben nem vitaminokról van szó. Az egyik felfedezett flavonoidot (sokszor C-vitaminnal kombinálva) viszont azóta is használják érvédő hatása miatt visszeres és aranyeres panaszok esetén.

Számos flavonoid vegyületnek igazolták már az emberi szervezetre gyakorolt pozitívumait. Közös tulajdonságuk az antioxidáns hatás, de emellett van köztük gyulladáscsökkentő, szorongásoldó, nyugtató, májvédő, görcsoldó vagy koleszterin-csökkentő hatású anyag is. A biofenolok, flavonoidok nem vitaminok: nem szükségesek a növekedéshez/fejlődéshez és a testfunkciók fenntartásához, de csökkentik a krónikus betegségek rizikóját, befolyásolják azok lefutását, azaz alapvetően fontosak az egészséges öregedéshez, a genetikailag meghatározott élet-tartam eléréséhez.

A flavonoidokról sokat tudunk, mégis oly keveset! „A flavonoidok az élet „szürke eminenciái”” (Szent-Györgyi Albert, 1977)

Szinergizmus

A növényi anyagok sohasem magukban fejtik ki élettani hatásaikat. Egyrészt a bélben átalakulnak, és a többi átalakult anyaggal együtt hatnak, ehhez pedig egészséges emésztőrendszer szükséges, ami nagymértékben befolyásolja az anyagok biohasznosulását, élettani hatását.

Másrészt, a gyümölcsök, zöldségek összhatása sok esetben több, mintha összeadnánk a hatásaikat. Többet kapunk, mint a kettő együtt összeadva, tehát 1+1 = 3, 4, vagy 5. A növényi anyagok esetében ez a titok az élettani hatásnál, komplexen működnek, egymás hatását erősítve. Az élettani antioxidáns hatást nem egy vegyület, hanem a megfelelő kombináció eredményezi, és ez jóval hatékonyabb, mint egyes antioxidánsok nagy dózisú, alkalmankénti bevitele.

Egy tipp: a „GYÜMÖLCS-ZÖLDSÉG” és a „GYÜMÖLCS-MAGVAK/HŰVELYESEK” kombinációi sokkal erősebb szinergetikus kölcsönhatásokat mutatnak, mint az egyedi csoportok illetve a „GYÜMÖLCS-GYÜMÖLCS” és a  „ZÖLDSÉG-ZÖLDSÉG” kombinációk, így előnyösen együtt fogyasszuk őket!

5 2 értékelések
Értékelés
Feliratkozás hozzászólásra
Visszajelzés
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zsuzsa

Szuper.