A szervezetet ért környezeti ártalmak miatti betegségek és ezek prevenciója a természet ajándékaival

A szervezetet ért környezeti ártalmak és prevenciójuk a természet ajándékaival

A környezet és egészség kapcsolata.

Testi és lelki egészségünk számára fontos szerepe van a környezeti hatásoknak. Fizikai környezetünkből számos káros tényező származik, mint mérgező anyagok, kórokozók, légszennyezés,mezőgazdasági és ipari eredetű talaj-vízminőség romlása,szennyezett élelmiszerek és nem utolsó sorban a stressz.
De hogyan lehetne mindig minőségi egy étrend, ha ennyi külső hatással kell számolnunk?

Egy kicsit a mai valóságról.

Hányféle betegség alakulhat ki a helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak, mozgásszegény életmód, biológiai tényezők, gazdasági körülmények, orvosi ellátáshoz való hozzáférés hiánya miatt? Mi a helyzet a nem megfelelő gyógyszerekkel, amelyeknek súlyos mellékhatásuk van? Egyre nagyobb a gyógyszer fogyasztásunk,rengeteget költünk gyógyszerekre és egyre több a beteg.Ez miért van így? Mi lenne a legfontosabb, hogy kevesebb beteg legyen egy egészségügyi ellátó rendszerben? Sok kérdés mind megválaszolásra vár.
A prevenció vagyis megelőzés. Amit nem csak el kell olvasni mi az, hanem tenni kell érte, mindenkinek saját magának. A szűrés fontos megelőző tevékenység,ez az egészségügy feladata:Kérdezem:hányan mennek el szűrésre? Kevesen. A szűrésen kívül a prevencióhoz tartozik az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, megfelelő ivóvíz fogyasztás,káros szokások elhagyása. Mi tartozik az egészséges táplálkozáshoz? Rengeteg zöldség, gyümölcs ,kevés szénhidrát bevitel megfelelő zsírsavak,mint Omega3, vitaminok, ásványi anyagok. A zsírok energiát szolgáltatnak fontos, hogy a telítetlen zsírsavak kerüljenek a szervezetbe többségben bevitelre.
Hogyan tud segíteni számos zöldség, gyümölcs hogy egészségesebben éljünk? A tökéletes hatóanyagú zöldségek,gyümölcsök, bio,vegyszermentes, Nap érlelte kellene legyenek. De ez nem így van.
Mielőtt a flavonoidokra rátérünk,(azok a vegyületcsoportok melyek a zöldségekben,gyümölcsökben találhatóak),nézzük meg röviden a vezető halál okokat ,pár mondatban jellemezve. És hogyan lehetséges mégis kiküszöbölni azokat a káros hatásokat, melyek a szervezetünket érik.

A SZÍV

Szív és érrendszeri betegségek világ viszonylatban is vezető halál oknak számítanak, szívinfarktus, szívelégtelenség, koszorúér betegség, stroke.,
Rizikó faktorok: magas vérnyomás,mozgás szegény életmód,helytelen táplálkozás, dohányzás, stressz.
A magas vérnyomás az elhalálozási és megbetegedés első számú kockázati tényezője. Károsodhat a szem, vese erei,vérzést okozhat az agyban.

AZ AGY

Stroke, Alzheimer kór a két legsúlyosabb agyi történés. Stroke esetén az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik vagy vérzés(agyvérzés)lép fel.

A beszédzavartól kezdve, súlyosabb esetekben bénulás alakulhat ki illetve halál következik be. Alzheimer kór időskori elbutulás a szellemi képességek súlyos romlása. Jelenleg gyógyíthatatlan betegség.

Hol a legalacsonyabb az Alzheimer kór a világban? pl. India azon részein ahol növényi zöldségekre épülő étrendet követik. Mit keres a dió az agy mellett? A népi megfigyelés szerint egy szervre hasonlító gyümölcs hatásos, arra a szervre.

A TÜDŐ

A Tüdőrák,vezető halál ok. COPD (krónikus obstruktív tüdő betegség) amely ha kialakult, visszafordíthatatlan, csak szinten tartható, nagymértékben befolyásolja mindkettőt a dohányzás.

Asztma, a betegek nagy részében allergiás mechanizmus tételezhető fel. Az allergének sokfélék lehetnek. Növényi (virágpor), gombás, bakteriális, ritkábban étel, kémiai anyagok, (gyógyszerek,festékek), házi por.

A MÁJ

Nem csak a túlzott alkohol fogyasztás okoz májbetegséget hanem infekció, amit vírus okoz, létrehozhatják májmérgek mint (foszfor, gyógyszerek) baktériumok is.
Fertőző májgyulladást „A” típusú vírus okozza. Súlyos májdaganatok kialakulhatnak sok éve fennálló májbetegségből amelyek nem gyógyíthatóak.
A máj a szervezetben létfontosságú feladatokat lát el:szénhidrát,zsír és fehérje anyagcsere,vitaminok és hormonok anyagcseréjében is fontos szerepe van. Kiválasztja a mérgező anyagcsere termékeket,ezenkívül még rengeteg feladatot ellát, de ami fontos még ,termeli az epét.

Még két nagy betegség típust emelnék ki, egyik az emésztőrendszeri, másik 2-es típusú cukor betegség, melyek odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.

Az emésztőrendszer súlyos megbetegedései.

Az emésztőtraktus a szájüreggel kezdődik. Fontos szerepe van a rágásnak, fogazat hiányában nem megfelelő az emésztés. A szájüreg folytatódik a garattal a nyelőcsővel, a gyomorral, a vékonybéllel és ennek utolsó szakaszával a végbéllel. A táplálkozás folyamata:a tápanyagok felvétele, emésztése, és a salakanyagok ürítése. Tápanyagaink közé tartoznak: lipidek, szénhidrátok, fehérjék. Mellettük vitaminokat, ásványi sók ionjait, vizet veszünk fel táplálkozásunk során.

Az utóbbi években felértékelődött a táplálkozás jelentősége,mivel az emésztőrendszer nagy szerepet tölt be a test és a lélek működésében. Az emésztőrendszert károsító betegségek nagyon sokrétűek.

Gluténérzékenység, ételallergia, Chron betegség, különböző étel intolerancia, gyomorfekély, reflux,

IBS,(irritábilis bélszindróma) csak néhányat említve. Nagyon súlyos megbetegedései a daganatos betegségek. Nagy valószinűséggel itt is közre játszik a nem megfelelő táplálkozás.

A bélflóránk minőségétől függ az immunrendszerünk is. A bélben az immunrendszer 80% található. A „junk-food” kaják elárasztották a világot, a gyerekek egyre többen ezt eszik. A bélben lévő mikrobiom ettől nem fog helyre állni, legfeljebb egyre többféle betegséggel néznek majd a későbbiekben szembe.

2­-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcsere betegség. A betegek száma az elmúlt időszakban rohamosan emelkedett világszerte. A 2-es típusú diabetesnél a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani az inzulint, ezt a hormont a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik. Egyfajta érzéketlenség inzulin rezisztencia jellemző rá. Kialakulásának főbb okai: elhízás, magas vérnyomás Sajnos sokáig tünet mentes lehet, már csak a szövődmények megjelenésekor diagnosztizálják a betegséget. Itt nagyon fontos az életmód váltás. Megfelelő étrend, mozgás.

A mai valóság a növényeinkkel kapcsolatban

Az ásványi anyag és vitamin tartalom az utóbbi években jelentősen lecsökkent a növényekben a fizikai környezetünkből származó káros hatások végett. Hogy mennyire? Erről rengeteg szak irodalmat lehet találni, különböző oldalakon. Nincs mindenkinek bio kertészete, ami azt jelenti, hogy nem csak nem permetezi a növényeket, hanem a talajt sem műtrágyázza. A talajban hiányzik a mikrobiom. A magyar termőföldekben pl. a sárgarépa 86%-nak ásványi anyag tartalma odalett. A többi zöldség , gyümölccsel is ez a helyzet. A szervezetnek nem elég egyfélét enni, mert egy növény nem tartalmazza a szervezetnek szükséges összes vitamint, ásványi anyagot. Így hiány betegségek alakulnak ki.

Tehát ezért van szükség étrend-kiegészítőkre a szervezetnek. Nagyvárosban lakóknak meg főleg, mert nincs más lehetősége.

Egészségvédelem flavonoidokkal.

A flavonoidok megnevezés egy átfogó vegyületcsoportot jelöl,melynek tagjai hasonló alapvázzal (flavon,izoflavon) rendelkeznek.

A flavonoidok igen elterjedt vegyületek a virágokban, gyümölcsökben, zöldségekben. Antocián tartalmú növények a piros, kék , sötétlilás színű gyümölcsök. Erős antioxidánsok, melyek segítik a káros szabad gyök elleni védekezést a szervezetben, modulálják az immunrendszert.( pl. áfonya, fekteribizli, meggy, cseresznye, dió, homoktövis stb.)A növényekben ezenkívül több száz hasznos anyag található ami a szervezet számára kell,vitaminokon kívül hírvivő anyagok, terpén, viasz vagy a karotinoidok, amik szintén a növény szinét adják (sárgarépa,paradicsom,brokkoli stb.)

A flavonoidok elősegítik az E-vitamin regenerációját,növelik a C-vitamin és a béta-karotin szintet,segítve így hasznosulásukat. A flavonoidok inaktiválják a szabadgyököket, a biomembránok foszfolipid rétegében gátolják a lipidperoxidációt, csökkentik az oxidált LDL arányát.

A koleszterin a vérben fehérjékhez kötődve kering. LDL „rossz” koleszterin, HDL „jó koleszterin”. Az érelmeszesedés folyamatának alapja,mikor a perifériás sejtek nem képesek a koleszterin gyűrűjének lebontására, így a koleszterin felhalmozódik az érfalakban és létrehozzák az arteriosclerotokus plakkot. A flavonoidok érfalakra gyakorolt jótékony hatását Rusznyák és Szentgyörgyi írták le 1937-ben. A szívbetegségek megelőző hatását támasztják alá 1990-es években leírt Renaud és Lorgeril francia kutatók is. A flavonoidok kutatása és az ezekkel kapcsolatos vizsgálatok jelenleg is több területen folynak.

Több érdekesség különleges zöldségekről, gyümölcsökről ITT: „Leg-” növényeink és hatásaik.

0 0 értékelések
Értékelés
Feliratkozás hozzászólásra
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments